Maatschappelijk Delft

Maatschappelijk Delft zet zich in om het netwerk voor maatschappelijke studenten initiatieven op te bouwen en te versterken. Op dit moment is er een scala aan prachtige ideeën en losstaande (sub)organisaties, die zich hard inzetten voor de stad en haar inwoners. Met Maatschappelijk Delft willen wij de Delftse student motiveren en ondersteunen in het oppakken van hun maatschappelijke rol! Dit doen wij door een netwerk op te bouwen waar alle maatschappelijke studenten initiatieven kunnen aansluiten en het opzetten van een centraal platform om kennis uit te wisselen. 

Waarom?

In de afgelopen jaren zijn er veel maatschappelijke studenten initiatieven bij gekomen in Delft die zichzelf allemaal op verschillende manieren structureren (stichtingen, commissies, studie-, student- en sportverenigingen). Deze initiatieven hebben prachtige ideeën en zetten zich hard in voor de stad en haar inwoners. Toch zien we vanuit Social Impact Hub dat er nog veel winst te behalen valt in onder andere de organisatie, efficiëntie en communicatie van deze initiatieven. Daar komt Maatschappelijk Delft graag in het spel!


Het gaat hierbij om organisaties met alle vormen van vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid. Van acties voor het helpen van kwetsbare ouderen tot goede doelen commissies die geld ophalen voor zaken in het buitenland. Delftse studenten hebben de drive en technische kennis om echt verschil te maken en wij helpen hen daarbij!

Doelstellingen

Het eerste doel is om een netwerk op te bouwen van alle maatschappelijke studenten initiatieven in Delft. Via dit netwerk kunnen studentenorganisaties makkelijker samenwerken en kunnen wij begeleiding bieden aan deze studenteninitiatieven.

De tweede doelstelling van Maatschappelijk Delft is om een centraal platform op te zetten. Via dit centrale platform kunnen maatschappelijk studenteninitiatieven makkelijk met elkaar communiceren en delen wij al onze kennis. Zo kunnen de initiatiefnemers van elkaar leren en worden ze in de toekomst met meer daadkracht neergezet. 

De derde doelstelling is om de bekendheid van het vrijwilligerswerk en de maatschappelijke studenten initiatieven te vergroten onder Delftse studenten. Zo hopen wij dat meer studenten aangezet worden om ook hun steentje bij te dragen en de kloof tussen Delftenaren en studenten te verkleinen.

Hoe doen we dit?

1. Signaleren

Bij het signaleren doen wij kennis op over dingen die spelen in vrijwilligers- en studentenlandschap door het organiseren van bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen maatschappelijke studenten initiatieven informatie met elkaar uitwisselen binnen een bepaald vakgebied. Daarnaast gaan wij actief in gesprek met de Gemeente Delft, onderwijsinstellingen, studenten organisaties en andere vrijwilligersorganisaties. Zo komen wij erachter waar hun uitdagingen liggen, waar ze zich op willen richten en waar ze behoefte aan hebben. De bijeenkomsten zijn een geschikt moment om vervolgens de informatie uit gesprekken terug te koppelen aan alle maatschappelijke studenten initiatieven.

2. Inspireren

Bij de pijler inspireren organiseren wij denktanks waarbij maatschappelijke studenten initiatieven met elkaar, met de Gemeente Delft en met de TU Delft in contact komen. Hier kunnen zij met elkaar sparren over problemen en elkaar hierbij helpen. Hierdoor hopen wij dat niet-vrijwilligers enthousiast gemaakt worden om vrijwillige te worden,  bestaande vrijwilligersorganisaties te enthousiasmeren en nieuwe vrijwilligersorganisaties te stimuleren. 

3. Faciliteren 

Om de maatschappelijke studenten initiatieven te faciliteren, organiseren wij verschillende workshops en trainingen. De workshops en trainingen worden gegeven om studenteninitiatieven kennis bij te brengen op maatschappelijk gebied en onze kennis en ervaring die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan te delen en ons netwerk met hen te delen. Denk hierbij aan een training over het aanvragen van fondsen of een opstarttraining voor een nieuw bestuur. Daarnaast stellen we ook onze kennis, middelen en netwerk beschikbaar aan organisaties om ze te ondersteunen waar nodig. Dit zullen wij doen door middel van het centrale platform, waar alle opgedane kennis op komt te staan. Denk hierbij aan een template voor een overdrachtsdocument of tips over het organiseren van evenementen.

4. Initiëren 

Met deze pijler ondersteunen wij nieuwe ideeën om uit te groeien tot volwaardige  (vrijwillige) student initiatieven. Dit gebeurt via een initiatieven fuik, een platform binnen Social Impact Hub, dat studenten die een vrijwilligersorganisatie of maatschappelijk initiatief willen starten, ondersteunt waar nodig. Heb jij een idee van iets wat je wil opstarten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of kom je uit een andere stad en wil je jouw maatschappelijke studenten initiatief uitbreiden naar Delft? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen zodat wij kunnen helpen bij het opzetten van jouw creatieve idee!

Wie zijn wij?

Op dit moment zijn er vijf studenten die zich enthousiast inzetten voor het programma Maatschappelijk Delft. Alle vijf studeren op dit moment aan de Technische Universiteit Delft. De kennis en ervaring die zij hebben opgedaan tijdens het doen van een bestuursjaar of commissie bij hun studenten- of studievereniging nemen ze mee. Doordat wij geen organisatie zijn die jaarlijks door wisselt, kunnen wij de kennis en de continuïteit van Maatschappelijk Delft waarborgen. Wil jij je aansluiten bij hét netwerk van maatschappelijke studenteninitiatieven of heb jij een maatschappelijk idee dat jij graag wil realiseren in Delft? Neem dan contact op via [email protected] of stuur een appje!

Schrijf ons direct via WhatsApp

Chatten via WhatsApp